“Het is een geesteszieke maniak, niet een “stem van een generatie”: een scherpe recensie van de film “Brother 2”

De 20ste verjaardag van de film “Brother 2” lijkt een speciale gelegenheid voor de vreugde van elke tweede inwoner van het land. Op de centrale kanalen draaien een beroemde foto van Balabanov, fans van Bagrov vasthouden aan de schermen en citeren favoriete zinnen, en journalist Artyom Krasnov schrijft een column die ingaat tegen de mening van de meerderheid, alsof alle twintig jaar opgepot woede op de centrale held van een van de belangrijkste Russische films van 2000. Sta je aan de kant van de auteur of voor “Brother”?

Ik ga iets vreselijks zeggen, maar zolang de Facebook tape als een duivenstront is in “Brother 2”, zal ik dit schrijven: shit en je “Brother 2.” En Danila Bagrov is een beeltenis.

Hier moet ik echter een grens trekken tussen Bagrov en Bodrov, evenals tussen “Brother 2” en zijn regisseur Alexei Balabanov. Maar het getalenteerde duo van Bodrov en Balabanov in “Brother 2” liet me zien wat er gebeurt als ze proberen om hun talent te verkopen.

Hier naar de eerste “Brother” Ik heb een zachtere houding: Ik kan het niet herzien, maar er is iets in – de sfeer, de charme van Bodrov, acuut sociale problemen. Er komen veel mensen binnen, en dat is prima. Maar de reden voor de populariteit van “Brata-2” is een mysterie voor mij. En God zou bij haar zijn – ik zou het me niet eens herinneren, maar de overvloed aan fans van deze moray zegt iets over onszelf.

Danila, bijvoorbeeld, leek me altijd een langzame bastaard, die op een ongelijke uur, zijn vader zou neerschieten, zijn neus sloeg en onbegrip grijnsde. Het verhaal van de hockeyer, die voor geld werd gegooid, ziet er bekrompen uit voor bloedwraak. Maar de laatste nagel in de kist cover is de scène waarin de hockeyspeler, aan wie De Bagrov het geld terug, niet wordt meegeteld zo veel als er duizenden en ontevreden met de koekjes (princess-neduc ontspannen). Een soort apotheose van kleingeestigheid en irrelevantie van de hele film.

En het beeld van Bagrov is saai, geen held. Een psychopaat die mensen in koelen bloede kan neerschieten (zelfs als, naar zijn mening, gewetenloos) in online shooters is een mentaal ongezonde maniak, niet een “stem van een generatie”. En als het een Gay Ritchie of Tarantino-stijl groteske, zou ik een korting te maken, maar het publiek at “Brother 2” als een film over een gey, die de invalshoek verandert.

Voor mij opende Sergey Bodrov zich toen ik “Kaukasische gevangene” (al veel later “Brata-2” keek). Misschien als ik het meteen had gezien, zou Bodrov’s charme opwegen tegen al het andere. Maar ik slaagde erin om te beginnen met “Brother 2”, en het bleek een zeldzame film, waarna ik wilde gaan douchen. Het is alsof je stront hebt gekregen onder het mom van snoep.

Misschien is het mogelijk om deel te nemen in verontschuldiging en ontdek de redenen waarom deze film wordt beschouwd als baanbrekende, maar ik wil niet. Voor mij zal het talentloos en conjunctural, pseudo-patriottisch en pseudo-diep blijven. Misschien wel de hoogste brutowinst, maar niet de meest oprechte film Balabanov.

En als je kiest voor een film over dat tijdperk, is het waarschijnlijk “Boomer”: dunner, dieper, dichter bij de tekst. Zo zijn we niet, het leven is zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *